Sitotisak

E-mail Ispis PDF

 

Ovo je plošna tehnika tiska (ako izuzmemo roto-sito, a o njemu ćemo drugom prilikom) koja se radi protiskivanjem boje kroz napetu svilenu tkaninu - tzv. "sito" koje kroz rupice koje nisu popunjene emulzijom propušta boju na materijal na koji se tiska. U početku se radilo samo o tisku u jednoj boji dok danas postoje strojevi za tisak do 12 boja, tzv. karuseli. Danas je u sitotisku moguće dobiti kolorni otisak koji je vrlo sličan (samo sličan, da ne bi bilo zabune) otisku u offset tisku. Sitotisak se koristi za tisak na tekstil, karton, plastiku, naljepnice, ustvari na većinu materijala je moguće odraditi sitotisak iako je najzastupljeniji u tisku na odjevne premete i plastiku. Format tiska u sitotisku u principu nema ograničenja, ali uglavnom se radi o strojevima formata od 0,5x0,7 metara do sita dimenzija 10x10 metara.

Boje koje se koriste u ovoj tehnici tiska su vrlo otporne na vanjske utjecaje s napomenom da je otisak moguće dodatno zaštititi prozirnim lakovima kako bi otisak bio još trajniji. Postoje i boje sa specijalnim efektima (metalne, s raznim efektima presijavanja na svjetlosti i slično).

Nudimo kvalitetan tisak na sve materijale, a naglašavamo tisak na tekstil sa sušenjem u tunelu koji otisku daje još veću trajnost.

Ažurirano ( Utorak, 19 Siječanj 2010 12:39 )